top of page

Trouwfotograaf, Trouwvideograaf of allebei?

Bijgewerkt op: 13 mei 2022

Moet je een fotograaf, een videograaf of zelfs allebei inhuren? Deze blog helpt jullie bij de beslissing. We zullen de verschillen en voor- en nadelen zo goed mogelijk op een rijtje zetten. Als het budget het toelaat, maken ze natuurlijk allebei de bruiloft compleet en leveren ze allebei onvergetelijke en waardevolle herinneringen op.
Planning

Als je aan je planning van een bruiloft denkt, dan is het eerste dat in je opkomt de trouwjurk, de ringen, de taart, de trouwlocatie en natuurlijk de fotograaf. In de meeste gevallen is dit de eerste die geboekt wordt.


Zit je wat dieper in de planning en heb je al uren op Pinterest, Google, The PerfectWedding.nl of op Youtube gezeten, dan kom je ook prachtige trouwvideo's tegen. Zeker als je de droomlocatie hebt gevonden en afgestreept. Als je op Youtube of Vimeo bent, b.v. typ je je locatie zoals bijvoorbeeld het Ruiterhuys, Twiskerslot of Fort Beemster (het wordt natuurlijk je eigen plek). Als je geluk hebt, heeft een videograaf al een video gemaakt en daar geplaatst. Je wordt meteen betoverd en krijg je een nog beter beeld van hoe je eigen dag eruit zou kunnen zien. Er gebeurd er al een. eerste emotionele effect met je, wat zo'n video teweeg kan brengen. En het is niet eens je eigen bruiloft! Zo zou het er bij ons uit kunnen zien. Onze dag zou ook zo kunnen zijn. Bij mama zou ook de tranen kunnen komen. Zo'n decoratie vinden we ook mega mooi. Zo een styliste willen we ook. En het eerste zaadje van één het boeken van een videograaf is gezegd. Bij de fotograaf worden de zaden al vanaf het begin gezet en bij de videograaf pas veel later in het process, want dit is gewoon de standaard. Ook in elke checklist is de fotograaf al standaard in. De videograaf is meer en meer trend en het komt er ook meer en meer in.


Overweldigd aanbod

Omdat je zo overweldigd bent door het aanbod en alle andere mogelijkheden bij een bruiloft denk je er nog niet aan om de videograaf te boeken. Pas als de bruiloft bijna voor de deur staat, komen de meeste mensen die nog twijfels hebben. En dan hoor je iets van je vrienden, heb je geen videograaf geboekt? Dan komen de twijfels en men moet snel nog iemand zoeken. Maar je hebt al genoeg om de oren en stress. En dan is de gewenst videograaf niet meer beschikbaar en je moet verder zoeken.


Directe vergelijking

De directe vergelijking is een beetje moeilijk en lijkt op het vergelijken van appels met peren. Maar we hebben de verschillen zo goed mogelijk laten zien. Beiden hebben hier natuurlijk iets speciaals en hun eigen charme. Maar het hangt er helemaal vanaf waar de voorkeur ligt en het budget natuurlijk. Als je alleen een videograaf geboekt heb, komen de vrienden ook. Wat? Je hebt geen fotograaf geboekt?


Foto's staan ​​waanzinnig mooi aan de muur op canvas of op het nachtkastje, of om als cadeau te geven of een grote trend om ze als album direct te delen op social media. Het heeft glans en is zelfs glamoureus, je voelt je als een filmster met al die flitsen, mensen kunnen er snel doorheen bladeren of scrollen als ze geen tijd hebben. Maar het is en blijft statisch en daarom minder emotioneel in vergelijking met een video. De kippenvel effekt krijg je veel meer op een film als er een traan over je wang rolt, een andere belangrijke persoon huilt. Alle herinneringen en gevoelens schieten weer op. Vaak moet je zelfs weer huilen van vreugde. Een film heeft dit effect. Op de foto is de traan statisch. Of een knuffel van je lieve oma, of opa en natuurlijk je ouders. Het kan op het eerste gezicht een leuk effect hebben, maar pas door de jaren heen realiseer je je hoe waardevol deze knuffel op film is als de belangrijkste mensen op een gegeven moment niet meer bij ons zijn. We hadden al klanten die ons schreven, mijn oma is overleden, heb je het ruwe materiaal van deze knuffel nog? Jij was de enige die er op dat moment was. Met dit voorbeeld willen we laten zien dat je de keuze aan bewegende beelden pas veel later nog meer waardeert en dat je deze herinnering samen met het geluid nog meer kan raken.


Tegenwoordig zien we heel vaak dat jonge stellen met kinderen trouwen met kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Ze wachtten tot de kinderen de bruiloft meekrijgen en een belangrijke rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld de ringen brengen en om aanwezig te zijn bij de fotoshoot / filmshoot. Dit zijn ook waardevolle momenten om de kinderen later te laten zien wanneer ze groot zijn.


Een ander voordeel naast de statische beelden is de dynamiek van een film. Welke de bruid en bruidegom zelf mogen kiezen, welke stijl de film heeft. Willen we romantisch zijn of willen we minder kussen en in plaats daarvan een biertje en wijn drinken of gewoon genieten van een picknick met ons gezin en zijn wie we zijn. Dan kan een filmpje of een fragment echt weerspiegelen hoe je werkelijk bent. De mooiste dingen hier zijn hand in hand lopen, slow motion beelden bellenblazen, vliegende duiven een wapperende sluier. Hier zijn geen grenzen.


Maar we hebben natuurlijk niet alleen bewegend beeld, we hebben ook geluid en muziek, die zorgen voor dat extra snufje emoties en kippenvel. Doordat je zelf de muziek kiest, wordt het geheel nog persoonlijker. Meestal worden de ogen zelfs nog waterig als je de hele ceremonie hebt gefilmd en je geloften weer ziet of als je je partner hebt verrast met een eigen liedje. Zo vaak namen getrouwde mensen later weer contact met me op dat de dag zo snel voorbij ging en in de stroom van spanning, nervositeit of tranen dat we niet alles mee gekregen hebben. Dan is dat bij Sterly geen probleem. We filmen alles altijd zo dat later alles in elkaar geknipt kan worden. De microfoon staat aan en er is gefilmd met 3 camera's.


Nadelen

Video's hebben ook nadelen. Je kunt hem niet aan de muur hangen of naast je op het nachtkastje zetten. Of je kunt geen portretten maken. Bij een fotoalbum kun je in alle rust praten over de scènes en mijlpalen, bij een film gaat alles zo snel dat je pas op het einde de details kunt bespreken en misschien alweer vergeten bent wat je wilde vertellen. Omdat je in de ban bent van de film. Tot een paar jaar geleden waren er meer technische nadelen. Nu kun je natuurlijk alles via USB of Wetransfer versturen. Bij Vimeo b.v. je kunt de film ook met een wachtwoord opsturen, als dat gewenst is. Zo heb jij de controle wie er naar kijkt op het internet.


Ervaring en Prijs

Net als bij fotografen en videografen zijn er enorme prijsverschillen en zijn ze moeilijk te onderscheiden. Het hangt ervan af hoeveel ervaring je op zo'n dag wilt hebben. Dat bepaalt dan ook het prijskaartje. Je kan ook altijd kiezen een professioneel en een beginnend leverancier.


Vergelijk op een rijtjeNu je het allemaal hebt gelezen. Willen we iets op je hart leggen?

Als het weer normaal wordt met Corona en je een beurs in je planning hebt staan, geven we je nu al de tip: loop niet langs het hokje van de videograaf. Geef hem de kans om zijn product te laten zien en het alvast te testen. Kijk of er alvast een menselijk klik is en maak dan snel een afspraak voor meer informatie.

71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page